יתרונות רפואיים של עיסוי לימפטי
מהי מערכת הלימפה ומדוע פעילותה חיונית לבריאותנו?
מערכת הלימפה (Lymphatic System) היא מערכת הובלה המקשרת בין כלי הדם ורקמות הגוף. היא מורכבת מכלי לימפה (צינורות) וקשרי לימפה (הידועים בשמם “בלוטות לימפה”). בתוך כלי הלימפה נע נוזל הלימפה וכן תאים של מערכת החיסון (לימפוציטים מסוג B ו- T). קשרי הלימפה נמצאים בגוף בצדי הצוואר, בעורף, בבית השחי, בחלל החזה והבטן ובמפשעה. קשרי הלימפה מונעים את מעברם של פתוגנים, כדוגמת חיידקים, נגיפים ותאים סרטניים, אל מחזור הדם ומאפשרים תגובה חיסונית יעילה בעת הצורך.
למערכת הלימפה תפקידים מהותיים בגוף:
- שימור מאזן הנוזלים
שימור מאזן הנוזלים והחלבונים ברקמות הגוף, ע”י ניקוז נוזלים מהרקמות חזרה לדם. ללא מערכת הלימפה הנוזלים היו ממשיכים להצטבר ברקמות ולגרום לבצקות לימפטיות קשות (lymphoedema).
- הגנה מפני זיהומים
הגנה על הגוף מפני זיהומים ע”י הולכת נוזל הלימפה והובלת תאים של מערכת החיסון אל קשרי הלימפה ומשם אל מחזור הדם. בכך מאפשרת מערכת הלימפה תגובה חיסונית יעילה כנגד פתוגנים (חיידקים, נגיפים, תאים סרטניים ומחוללי מחלות אחרים) שפלשו לגוף.
עיסוי לימפטי מספק מענה מוכח למגוון של תסמינים ובעיות רפואיות:
- לימפאדמה (בצקת לימפטית) – בצקות כרוניות הגורמות לנפיחות (לרוב בגפיים) ומלוות לעיתים בתחושת כבדות, התקשות האיזור הנפוח, מגבלות בתנועה ושינויים בעור.
- בצקות הנוצרות לאחר פרוצדורות כירורגיות, הריון והנקה, כתוצאה מפגיעה טראומטית, לאחר ישיבה ממושכת (טיסות) ועוד.
- מערכת חיסונית ירודה
- בעיות מטבוליות (חילוף חומרים) כולל עייפות והפרעות שינה.
- הפרעות ראומטולוגיות כגון דלקת פרקים ואוסטיאופורוזיס.
- נפיחות לאחר ניתוח החלפת מפרק הברך.
- דליות. כ-25% מהנשים ובכ-15% מהגברים בעולם שסובלים מהמחלה. עיסוי לימפטי משחרר המסתמים מחומרים זרים.
- בעיות עור כגון צלקות, אקנה, אקזמה, סבוראה. החזרת אלסטיות לעור.
מהי לימפאדמה?
לימפאדמה (בצקת לימפטית) היא מחלה כרונית מרגע הופעתה המתבטאת ברקמות נפוחות ובצקות בעקבות פגיעה בניקוז הלימפטי (Armer, 2005).
פגיעה בניקוז הלימפטי נגרמת עפ”י רוב בגלל חסימה של צינורות הלימפה עקב מחלות שונות, טיפולים או מצבים כגון – דלקות, זיהומים, כוויות, טראומות, טיפולי הקרנות או ניתוחים שבמהלכם מוצאים קשרי הלימפה, לדוגמא, ניתוחים להסרת גושים סרטניים.
בקרב חולות סרטן השד למשל, שעברו כריתה חלקית או מלאה, מדווח על לפחות 20% מקרים של לימפאדמה (Ezzo et al., 2015).
למרות שהלימפאדמה אינה מחלה מסכנת חיים, מצב כרוני זה עלול לגרום לא רק לאי נוחות פיזית, אלא גם לליקוי תפקודי, המוביל לחרדה ולדיכאון (Ridner, 2009, Ha and Choi, 2014).
בצקת שאינה מטופלת כראוי עשויה אף להוביל להתפתחות דלקות חוזרות, ובמקרים נדירים לממאירויות במערכת הלימפה.
לפיכך, גיבוש אסטרטגיה טיפולית יעילה עבור לימפאדמה היא חשובה ומוצדקת.